Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Oδηγίες-βήματα για την αποτροπή και της ατομικής αξιολόγησης μπροστά στην έναρξη της φάσης Α2

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 21

31/01/2024

οδηγίες-βήματα για την αποτροπή και της ατομικής αξιολόγησης μπροστά στην έναρξη της φάσης Α2

Το Υπουργείο Παιδείας, μπροστά στη σθεναρή αντίσταση και στον αγώνα διαρκείας που δίνει ο κλάδος με επιτυχία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των νόμων 4692/20 και 4823/21, ακολουθεί μεθόδους παραπλάνησης ώστε να εκφοβίσει και εγκλωβίσει όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους στην αξιολογική διαδικασία. Για το λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε και πάλι τα εξής: 

  1. Όσες/Όσοι υπογράφουν τώρα δήλωση απεργίας-αποχής, το κάνουν στο ειδικό έντυπο που καταθέτουν συλλογικά ή ατομικά (σας αποστέλλεται ξανά, συνημμένα), για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία αποχή. Η παραπάνω δήλωση, τους/τις θωρακίζει με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια η οποία αρκεί  να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου. Για όσους/όσες έχουν ήδη υπογράψει τη δήλωση απεργίας-αποχής από την ατομική αξιολόγηση και την έχουν πρωτοκολλήσει ισχύει κανονικά και για τη φάση Α2.
  2. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, ενημερώνουν το σωματείο για τη συμμετοχή τους στην απεργία–αποχή (g.elme.athinas@gmail.com).
  3. Οι νεοδιόριστες/οι που καλούνται να αξιολογηθούν για το στάδιο Α2, απαντούν με τη δήλωση-απεργίας αποχής και τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  4. Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.
  5. Η απεργία–αποχή της ΟΛΜΕ καλύπτει σε όλες τις φάσεις τους/τις συναδέλφους νεοδιόριστους/ες από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση του σταδίου Α1, Α2 και Β, όπως από τη συνάντηση με τον/την διευθυντή/ντρια, την ενημέρωση της Ψηφιακής Πλατφόρμας, την κατάθεση έκθεσης ατομικής αυτοαξιολόγησης κλπ.
  6. Οι στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την παρατήρηση της διδασκαλίας από τους/τις Συμβούλους Εκπαίδευσης, ισχύουν και τους/τις καλύπτουν και για την παρατήρηση της διδασκαλίας από τον/την διευθυντή/ντρια.

Σημειώνουμε ότι η οδηγία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προς τους/τις αξιολογητές/τριες των σχολείων να αποσπάσουν την υπογραφή των συναδέλφων που έχουν δηλώσει απεργία-αποχή στο «μονομερές πρακτικό», επιχειρεί, επί της ουσίας, να τους εγκλωβίσουν. Είναι σαφές και αυτονόητο, όπως άλλωστε αναφέρει ρητά και η δήλωση απεργίας-αποχής της ΟΛΜΕ ότι ο/η εκπαιδευτικός που την υπογράφει απέχει «από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πιο συγκεκριμένα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4823/21 και καθώς και από την Υπουργική Απόφαση 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023». Επομένως, δεν υπογράφει το μονομερές πρακτικό, ούτε υπογράφει ότι «έλαβε γνώση». Σε κάθε ενόχληση από αξιολογητή, απαντά «δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ.», δίνοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων στη σχολική μονάδα. Ούτε λέξη παραπάνω!

Καλούμε όλα τα μέλη μας να επικοινωνούν για κάθε τους απορία ή για κάθε αυθαιρεσία που αντιμετωπίζουν, με την ΕΛΜΕ (g.elme.athinas@gmail.com).

Συνεχίζουμε ενωμένοι, συσπειρωμένοι με αποφασιστικότητα πίσω από τις ομόφωνες αποφάσεις για την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση! Καλούμε για ακόμα μία φορά και τους/τις διευθυντές/ριες να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, και στον αγώνα που δίνουμε για να κρατηθούν όρθια τα σχολεία μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τονίζουμε ιδιαιτέρως ότι η απεργία-αποχή από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδος και τους μέντορες/συντονιστές, που έχει προκηρύξει η Γ΄ ΕΛΜΕ, είναι σε ισχύ και καθόλα νόμιμη. Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί μέσω ανακοινώσεων (προφορικά ή γραπτά) είναι σκοπίμως παραπλανητικό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ