Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση για την 21η Μάρτη, ημέρα κατά του ρατσισμού και συμμετοχή στο συλλαλητήριο το Σάββατο 16/03/24 στις 15:00 στην Ομόνοια

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 47

10/03/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Σάββατο 16 Μάρτη, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, τοπικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο. Διαδηλώνουμε λίγες μέρες πριν από τη διεθνή μέρα κατά του ρατσισμού στις 21 Μάρτη. Ήταν η μέρα της εξέγερσης στο Σάρπβιλ της Ν. Αφρικής ενάντια στο απαρτχάιντ και η προσφυγή της χώρας αυτής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων υπογραμμίζει πόσο επίκαιρος είναι ο αγώνας για Λευτεριά στην Παλαιστίνη και τερματισμό του απαρτχάιντ του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, για να πούμε ένα STOP στη φασιστική απειλή και να μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι ναζί. Η ακροδεξιά και οι φασίστες στην Ευρώπη επιχειρούν να παρέμβουν στις ευρωεκλογές και να αναδειχτούν σε πόλο έκφρασης της δυσαρέσκειας. Αξιοποιούν την υιοθέτηση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του ρατσιστικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που καταστρατηγεί πλήρως το δικαίωμα στο άσυλο και προωθεί τις άμεσες απελάσεις.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνηση της ΝΔ γι αυτήν τη συμφωνία δε συγκαλύπτουν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων για φτηνό εργατικό δυναμικό όταν προχωρά σε δήθεν νομιμοποίηση των μεταναστών με την τροπολογία Καιρίδη. Αγνοεί την ανάγκη χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά να αποκτήσουν νόμιμα έγγραφα για να βγουν από το τούνελ μιας ζωής χωρίς δικαιώματα, μαύρης εργασίας και αστυνομικών επιχειρήσεων σκούπα, κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Διεκδικούμε λεφτά για την παιδεία, την υγεία, για αυξήσεις ενάντια στην ακρίβεια και όχι για φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και  εξοπλισμούς για πολέμους και εκστρατείες στο πλευρό του ΝΑΤΟ. Απαιτούμε να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα Ύδρα από την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και όλες οι αποστολές των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Είμαστε αλληλέγγυοι-ες στον λαό της Παλαιστίνης για λευτεριά και τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και του απαρτχάιντ.

Χιλιάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια θύματα των παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks) προς την Τουρκία από τις ελληνικές αρχές. Προσφυγόπουλα εγκαταλείπουν τις σχολικές αίθουσες όπου φοιτούσαν αναγκασμένα να ακολουθήσουν τις οικογένειές τους σε προσφυγικά στρατόπεδα στη μέση του πουθενά.

Στις 16 Μάρτη λοιπόν φωνάζουμε δυνατά: φτάνει πια με τον ρατσισμό!Να σταματήσουν οι παράνομες δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και προσφυγισσών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Να κλείσουν τα στρατόπεδα-κολαστήρια και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές. Να μη διακοπούν αλλά να συνεχίσουν και να διευρυνθούν τα προγράμματα στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα στις πόλεις. Ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες.

Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη του εγκλήματος της Πύλου και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, το Λιμενικό που δεν προχώρησε σε διάσωση αλλά σε ενέργειες αποτροπής που οδήγησαν στο τραγικό ναυάγιο.

Τέλος, το Σάββατο 16 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο που γεννά τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον εθνικισμό. Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί στρατηγικό κόμβο μεταφοράς ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού προς την Ουκρανία. Για να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Για να σταματήσει η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών στο πλαίσιο της όξυνσης του Ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς οικονομικής κρίσης, εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων και γενικευμένης ακρίβειας.

Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας συμμετέχει και καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού και του φασισμού το Σάββατο 16/03/23 στις 15:00 στην Ομόνοια.