Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Οι θέσεις της Γ΄ΕΛΜΕ για τη συγκρότηση των Λυκειακών επιτροπών, των βαθμολογικών κλπ

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 75

17/04/2023

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΑΚΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ κλπ

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες από σημαντική μερίδα συναδέλφων εκπαιδευτικών για ευνοϊκές και μεροληπτικές τοποθετήσεις αλλά και παραβίαση της βασικής αρχής ανανέωσης και προτεραιότητας συμμετοχής συναδέλφων που δεν συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια  ως μέλη στην σύνθεση των Λυκειακών επιτροπών στα εξεταστικά κέντρα, αλλά και τη στελέχωση των βαθμολογικών κέντρων το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία, η ισοπολιτεία και να ελαχιστοποιούνται παράπονα και διαμαρτυρίες για άδικες και αδιαφανείς διαδικασίες και μεροληπτικές επιλογές προτείνουμε: 

  • Ανοικτή πρόσκληση και ενημέρωση στα σχολεία για τη συγκρότηση των βαθμολογικών κέντρων - δυνατότητα αιτήσεων από όλους/ες τους/τις συναδέλφους.
  • Προτεραιότητα συμμετοχής, όσων δεν συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια και επιθυμούν να συμμετέχουν φέτος.
  • Ανανέωση του προσωπικού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% σε βάθος τριετίας.
  • Ανανέωση του προσωπικού ειδικά στις θέσεις εκείνες που έχουν υψηλότερη αμοιβή.
  • Αντιπροσωπευτικότητα, όσο το δυνατόν, από σχολεία και ειδικότητες.
  • Να μην επιλέγονται στελέχη της εκπαίδευσης που κατέχουν θέσεις και επιδόματα ευθύνης, εκτός από τις θέσεις που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις.
  • Να μην επιλέγονται ταυτόχρονα σύζυγοι εκπαιδευτικοί.
  • Να μην επιλέγονται συνάδελφοι/ισσες που συμμετέχουν σε άλλες επιτροπές που εμπλέκονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Η στελέχωσή του ειδικού εξεταστικού κέντρου να γίνεται με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους/ισσες (όχι τους/τις ίδιους/ες με τις προηγούμενες χρονιές) έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι/ες συνάδελφοι/ισσες με περισσότερες από μία επιτηρήσεις.
  • Απαλλαγή των εκπαιδευτικών που θα οριστούν βαθμολογητές/τριες στο βαθμολογικό κέντρο από την υποχρέωση των επιτηρήσεων, εφόσον το επιθυμούν. Επίσης απαλλαγή, όπως κάθε χρόνο, των συναδέλφων-ισσών που έχουν παιδιά που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Έγκαιρη πληρωμή όλων όσοι θα εμπλακούν στη διαδικασία των εξετάσεων, πληρωμή των αναπληρωτών ΕΣΠΑ που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και αύξηση των αποζημιώσεων. Πάγιο αίτημα του κλάδου μας είναι να αυξήσει το ΥΠΑΙΘ τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των επιτηρητών, των βαθμολογητών, των μελών των επιτροπών και του βοηθητικού προσωπικού.

Καλούμε:

  • τους συναδέλφους/ισσες που διαπιστώσανε όλο το προηγούμενο διάστημα φαινόμενα, αποκλεισμού, αδιαφάνειας ή μεροληπτικής συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία συγκρότησης όλων των παραπάνω, να απευθύνονται εκ νέου στο σωματείο.
  • τη Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας να μεριμνήσει ώστε τέτοιου είδους φαινόμενα να μην παρατηρηθούν στο μέλλον καθώς επίσης και να κοινοποιήσει στο σωματείο όλα τα στοιχεία με τη σύνθεση των βαθμολογικών κέντρων και των Λυκειακών Επιτροπών των εξετάσεων των τελευταίων 3 τουλάχιστον χρόνων, για λόγους δεοντολογίας και διαφάνειας, καθώς και τους φετινούς καταλόγους των συναδέλφων που στελέχωσαν τις επιτροπές, μετά το πέρας των εξετάσεων.