Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στα εξεταστικά και στα βαθμολογικά κέντρα που διεξάγονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και στα σχολεία που διεξάγονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις, για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/ 

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 104

09/06/2024

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

                                                                                          ΠΡΟΣ: 1. Δήμο Αθηναίων

2. Δήμο Γαλατσίου

3. Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

4. Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας

Θέμα: «Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στα εξεταστικά και στα βαθμολογικά κέντρα που διεξάγονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και στα σχολεία που διεξάγονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις, για την αντιμετώπιση του καύσωνα»

Όπως γνωρίζετε, στα περισσότερα σχολεία, που λειτουργούν σαν εξεταστικά (15ο, 39ο, 40ο, 49ο και 59ο ΓΕ.Λ. Αθήνας, 2ο, 4ο ΓΕ.Λ. και 1ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου 2ο, 3ο ΓΕ.Λ. και 2ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Φιλαδέλφειας, ΓΕ.Λ. Νέας Χαλκηδόνας) και βαθμολογικά κέντρα (59ο Γυμνάσιο Αθήνας, 3ο και 4ο Γυμνάσιο Γαλατσίου), δεν υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες. Οι συνθήκες είναι αφόρητες τόσο για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όσο και για τους/τις μαθητές/τριες που δίνουν εξετάσεις. Δεδομένου ότι αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Επιπλέον, οι ενδοσχολικές εξετάσεις συνεχίζονται σε Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. όλη την εβδομάδα του καύσωνα. Ταυτόχρονα, οι καθηγητές/τριες ασχολούνται με τις διορθώσεις γραπτών των ενδοσχολικών εξετάσεων, καταχώρηση βαθμολογιών και έκδοση αποτελεσμάτων.

Αυτήν την βδομάδα, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, με 40αρια, ξεκινώντας από την Τρίτη 11/06/24. Πρέπει, έστω και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα. Είναι αδύνατον, αλλά και επικίνδυνο να συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε έναν χώρο, χωρίς κλιματισμό, σε ημέρα καύσωνα και μάλιστα τα παιδιά τα οποία εκείνη την ώρα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα για να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις!

Γι΄ αυτό σας εφιστούμε την προσοχή και ζητάμε:

  • Την εξαίρεση από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εκπαιδευτικών που έχουν οριστεί για τι ημέρες που απομένουν αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (κατόπιν αίτησής τους).
  • Να ληφθεί μέριμνα ώστε να δοθούν Εξετάσεις, Πανελλαδικές και Ενδοσχολικές, σε αίθουσες που διαθέτουν κλιματισμό. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό να τοποθετηθούν ανεμιστήρες.
  • Να τοποθετηθούν άμεσα μονάδες κλιματισμού σε αίθουσες των σχολικών μονάδων που λειτουργούν ως βαθμολογικά κέντρα, με έκτακτη χρηματοδότηση από τους Δήμους.

Το  ζήτημα αυτό φέρνει για άλλη μία φορά στην επιφάνεια την έλλειψη υποδομών στα σχολεία, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή, έχει σαν αποτέλεσμα αφόρητες θερμοκρασίες, ακόμα και στις αρχές Ιούνη. Πλέον ο κλιματισμός μέσα στις αίθουσες δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά άμεση ανάγκη!

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του καύσωνα των επόμενων ημερών.