Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Συλλαλητήριο για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 100

07/06/2024

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

 

Στις 14/06/23 σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, ένα από τα πιο συγκλονιστικά και πολύνεκρα ναυάγια ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών στις θάλασσες της Μεσογείου. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των νεκρών, που εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι του αλιευτικού. Υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει ακόμα και τους 650, με εκατοντάδες γυναικόπαιδα ανάμεσά τους (82 σωροί ανασύρθηκαν).

Το ναυάγιο αυτό έρχεται να συμπεριληφθεί στην αιματηρή  λίστα ενός συνεχιζόμενου εγκλήματος, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου. Ο αριθμός των 27.633 νεκρών και αγνοούμενων στη Μεσόγειο από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είναι αποκαλυπτικός. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν μπορεί πλέον να αποσιωπηθεί πίσω από ανέξοδες υποσχέσεις περί σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ξεριζωμένοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον  πόλεμο, τις υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, τις διώξεις και τα αυταρχικά καθεστώτα, την εξαθλίωση από την άγρια εκμετάλλευση των χωρών τους. Τα κυκλώματα των διακινητών βρίσκουν έδαφος για την ασύδοτη δράση τους η οποία μάλιστα ενισχύεται με το  νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Στην βαριά σκιά αυτής της τραγωδίας, είναι πρόκληση οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την «επιτυχή ελληνική πολιτική φύλαξης των συνόρων».

Ταυτόχρονα, οι απαντήσεις για τις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου, που έχουν δώσει οι αρμόδιες αρχές, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, είναι εντελώς ανεπαρκείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από το ναυάγιο της Πύλου, το Ευρωκοινοβούλιο αναγκάστηκε να συζητήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών διάσωσης στη θάλασσα.

Ανεξάρτητα από την όποια δικαστική έρευνα, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στον ελληνικό λαό σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα, που έχουν εύλογα γεννηθεί με βάση τις εξελίξεις και τις δημοσιοποιημένες πληροφορίες και παραμένουν αναπάντητα.

Το έγκλημα στην Πύλο δεν θα ξεχαστεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δίκαιο αίσθημα της οργής του λαού. Η καταστολή δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των κρατικών αρχών και της Frontex για τις συνθήκες του ναυαγίου, ούτε να αθωώσει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία οφείλει να απαντήσει τι έγινε το μοιραίο βράδυ, γιατί δεν σώθηκαν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι που κινδύνευαν, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Γι’ αυτό και καταγγέλλουμε το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που σηματοδοτεί ένταση της πολιτικής καταστολής, εγκλωβισμού και εργαλειοποίησης σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων.

Θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη όλων μας για να σταματήσουν οι άδικοι πόλεμοι, να σταματήσουν οι εισβολές και οι κατοχές κρατών, να σταματήσει όλο αυτό το όργιο των πολιτικών διώξεων, της φτώχειας και της πείνας που οδηγεί τους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη μοίρα και να καταλήγουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

Απαιτούμε άμεση απελευθέρωση όλων των προσφύγων που κρατούνται, θύματα του ναυαγίου της Πύλου οι οποίοι αθωώθηκαν πανηγυρικά στη δίκη της Καλαμάτας στις 21 Μάη, μετά από 11 μήνες προφυλάκισης, για τις κατηγορίες της παράνομης μεταφοράς και της παράνομης εισόδου στη χώρα. 

Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας συμμετέχει και καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου, στα Προπύλαια στις 14/06/24 στις 19:00.