Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 127

06/08/2024

ΕδΩ και τΩρα να μονιμοποιηθοΥν όλοι/ες οι νεοδιΟριστοι/ες συνΑδελφοι/ισσες!

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Με την απόφασή του με αριθμό 1510/2024 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει την Φ.10.1/1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής, που ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων/ισσών, οι οποίοι/ες είχαν διοριστεί το 2020. Ουσιαστικά δικαιώνονται άμεσα όλοι/ες οι νεοδιόριστοι/ες συνάδελφοι/ισσες του 2020, αφού το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης είναι σαφές και ορίζει ότι όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσες που συμπλήρωσαν τη διετή δόκιμη υπηρεσία τους πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοδικαίως, με βάση τα προβλεπόμενα του άρθρου 40 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Αιτιολογεί μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένα, και δίνει απάντηση στις αυθαίρετες ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων (μέσα από τη σύνδεσή τους με την αξιολόγηση των νεοδιόριστων), τονίζοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που εκδόθηκαν, δεν είχε ολοκληρωθεί  το ρυθμιστικό περιεχόμενο υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας με βάση τον ν. 4823/2021. Η πρώτη Υπουργική Απόφαση με το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο βγήκε τον Ιανουάριο του 2023 και η επόμενη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους (χωρίς μάλιστα να εκκινεί σαφώς όλες τις φάσεις της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης), κάτι που ανοίγει το δρόμο για την άμεση δικαίωση και των νεοδιόριστων του 2021.

Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και ανοίγει το δρόμο και για τους νεοδιόριστους του 2021 και του 2022. Δικαιώνει τους αγώνες που δίνει ο κλάδος για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα ηχηρό «χαστούκι» στο ΥΠΑΙΘΑ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που κρατούν κυριολεκτικά σε «ομηρία» χιλιάδες συναδέλφους, που αξιοποιούν με εκβιαστικό τρόπο το νομοθετικό πλαίσιο και συνδέουν τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων με τις διαδικασίες της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας, βάσει της οποίας, έχοντας πλήρη επίγνωση του δύσκολου δρόμου, θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών του 2020, του 2021 και του 2022 (που συμπληρώνουν κι αυτοί τη δοκιμαστική διετία τον Αύγουστο του 2024).

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ οφείλουν, άμεσα, να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, και νομοθετικά και σε επίπεδο διοικητικό μέσω των Δ.Δ.Ε., προκειμένου να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις για όλους/ες τους/ες νεοδιόριστους/ες.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να είναι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους.

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ με αρ. πρωτ. 11/29-7-2024 και 11/06-08-24 που αφορούν την άμεση μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών» προχωράμε συντονισμένα στα εξής βήματα: 

  1. Η Γ΄ ΕΛΜΕ θα κοινοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ζητώντας την άμεση εφαρμογή της.
  2. Όλοι/ες οι νεοδιόριστοι/ες μέλη της Γ΄ ΕΛΜΕ θα απευθυνθούν συλλογικά προς την Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, με κοινή αίτηση, που θα αποσταλεί από την ΟΛΜΕ, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των νεοδιόριστων που δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί. Το Δ.Σ της Γ΄ ΕΛΜΕ με ευθύνη του θα συγκεντρώσει τα στοιχεία ξεχωριστά για τους νεοδιόριστους του 2020, του 2021 και του 2022 και θα καταθέσει με ευθύνη του Δ.Σ. τις αιτήσεις προς την Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας. Οι συλλογικές αιτήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε να αναγκαστεί η διοίκηση να απαντήσει ενιαία και, σε περίπτωση που θα χρειαστεί νέα προσφυγή, αυτή να μπορεί να γίνει και πάλι συλλογικά με ευθύνη της ΕΛΜΕ (ή και της ΟΛΜΕ).Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που επιθυμεί να συμμετάσχει στην παραπάνω διαδικασία να επικοινωνήσει με το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ στο e-mail: g.elme.athinas@gmail.com και να στείλει τα εξής στοιχεία: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ και φωτοτυπία ταυτότητας, αναγράφοντας στο e-mail και αν είναι νεοδιόριστος/η του 2020, του 2021 ή του 2022, το αργότερο μέχρι τις 26/08/24 ώστε αμέσως μετά να οργανωθεί η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων. Προτείνουμε η αποστολή να γίνεται από e-mail που ανήκει στην/ον ίδια/ο και να αναγράφεται και αριθμός κινητού, ώστε να υπάρξει επικοινωνία αν χρειαστεί.
  3. Οι συλλογικές αιτήσεις, αφού διαμορφωθούν με τα κείμενα που θα αποσταλούν από την ΟΛΜΕ, που θα περιέχουν τους νεοδιόριστους όπως περιγράφηκε στο βήμα 2, θα υπογραφούν από όλους με διαδικασία που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη).
  4. Θα γίνει κατάθεση των συλλογικών αιτήσεων και προς το ΠΥΣΔΕ που θα συνοδευτεί με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, σε χρόνο που θα προγραμματιστεί από το Δ.Σ. (τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη).
  5. Το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, στον αγώνα απέναντι στην Κυβερνητική αναλγησία και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και θα προχωρήσει και σε όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθούν και αποφασιστούν συλλογικά στον κατάλληλο χρόνο.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και της παιδαγωγικής μας υπόστασης. Είναι αγώνας για όλα τα ζητήματα που βασανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα (συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων, κουτσουρεμένους διορισμούς, ελαστική εργασία, πετσοκομμένους μισθούς κ.ά.). Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση του αγώνα, για να μπουν εμπόδια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

Με οδηγΟ τις συλλογικΕς μας αποφΑσεις, με ενΟτητα και αλληλεγγΥη θα βγοΥμε νικητΕς/τριες!