Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων - Καμία κατάργηση τμήματος

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 128

23/08/2024

ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Σοβαρές αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στους όρους λειτουργίας των σχολείων σηματοδοτούν τα μέτρα που επέλεξε να προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Παιδείας. Τον Ιούλη έφερε ένα ακόμα πακέτο αντιδραστικών νομοθετικών ρυθμίσεων, ενώ αρχές Αυγούστου ξεκίνησε μία πρωτοφανής προσπάθεια περικοπής και συγχωνεύσεων τμημάτων.

Ειδικότερα, τις τελευταίες βδομάδες, μετά τη δημοσίευση των εγκυκλίων του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας 76216/Δ2/8-7-24 και αριθμ. 80483/Δ1/15-7-2024, καλούνται οι διευθύνσεις των σχολείων να συγκροτήσουν τμήματα, ουσιαστικά να μειώσουν τον αριθμό των τμημάτων, λαμβάνοντας σχετικές γραπτές και προφορικές οδηγίες.

Οι οδηγίες αυτές παραβαίνουν ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία δεν προβλέπει πουθενά ότι σε σχολεία που λειτουργούν Τμήματα Ένταξης ή σε τάξεις που υπάρχει παράλληλη στήριξη μπορεί να παραβλέπεται η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των μαθητών. Αντίστοιχες οδηγίες προωθούνται προς τις διευθύνσεις και τα σχολεία για τη δήλωση των κενών της παράλληλης στήριξης, στη λογική να υπάρχει μία θέση ανά τάξη - και ούτε καν ανά τμήμα - σε μία ουσιαστική παραβίαση κάθε παιδαγωγικής έννοιας.

Με βάση τα παραπάνω, επιχειρείται η δημιουργία τμημάτων με 28 μαθητές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με προφορικές οδηγίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, ανάκληση κατατμήσεων, εκεί όπου είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση, αφού πληρούσαν τις προϋποθέσεις, καθώς είναι εγγεγραμμένοι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Την ίδια στιγμή, εντελώς αυθαίρετα, θεωρήθηκε ότι δεν αποτελούν δύναμη του σχολείου οι μετεξεταστέοι καθώς και όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν εγγραφή από την μία τάξη στην επόμενη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετακίνηση σε άλλες σχολικές μονάδες, όπως έγινε στην Πρωτοβάθμια.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι, τα ανακοινωθέντα από τη Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας λειτουργικά κενά είναι πλασματικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Αντί να βελτιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, πηγαίνει βήματα πίσω, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των παιδιών, της αναγκαίας ουσιαστικής στήριξης των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, της ώριμης, αντικειμενικής προϋπόθεσης της μείωσης των μαθητών σε όλα τα τμήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, σε μια σειρά από σχολεία αρμοδιότητας της Γ΄ ΕΛΜΕ, διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς δεν εγκρίθηκαν πολλά τμήματα Γενικής Παιδείας, Τμημάτων Ένταξης σε Γυμνάσια-ΓΕ.Λ.-ΕΠΑ.Λ. και Ειδικοτήτων σε ΕΠΑ.Λ. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία τμημάτων των 28 μαθητών υποβαθμίζοντας έτσι την παιδαγωγική διαδικασία, ακόμα και σε αίθουσες, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια τους. Δεκάδες μαθητές (μετεξεταστέοι, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, που δεν πρόλαβαν να κάνουν την εγγραφή τους) βρίσκονται στον αέρα!!

Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να περάσει αυτή η επικίνδυνη και αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείο Παιδείας. Καλούμε εδώ και τώρα το ΥΠΑΙΘΑ καθώς και όλα τα κλιμάκια διοίκησης Π.Δ.Ε. Αττικής, Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα σαν κόστος!

Καλούμε τη Διευθύντρια της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, κ. Μπάκου Μαρία, να αποσύρει το κατάπτυστο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ζητάει γραπτές εξηγήσεις από τους/τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων διότι δε συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις!

Καλούμε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην υποκύψουν στις πιέσεις της διοίκησης (Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, Π.Δ.Ε. Αττικής και ΥΠΑΙΘΑ) και να αποδεχθούν τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Απαιτούμε:

  • Να μην κοπεί κανένα τμήμα και να αποδεχθούν τις προτάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων οι οποίοι είναι οι μοναδικοί που έχουν την πραγματική εικόνα των σχολείων.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. 20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας, 15 σε κατευθύνσεις και Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕ.Λ., σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑ.Λ. και 10 στα εργαστήρια.
  • Να υπολογιστούν τα λειτουργικά κενά με όλο το μαθητικό δυναμικό (μετεξεταστέοι, εγγραφές Σεπτεμβρίου, μετεγγραφές, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, μαθητές τμημάτων Ένταξης).
  • Να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε τα παιδιά να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕ.Λ.) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑ.Λ.) που επιθυμούν. Όχι στο νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.  
  • Εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και την επικαιροποίησή τους  
  • Έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ. και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.  
  • Άμεσους μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπου τα κενά να καλύπτονται τον Δεκέμβρη (σε κάποιες περιπτώσεις και τον Μάρτιο) ή με υποχρεωτικές υπερωρίες. 
  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καλεί όλες τις ΕΛΜΕ της Α΄ Αθήνας σε κοινή αγωνιστική δράση με τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία Γονέων, για να μην περάσουν οι αντιεκπαιδευτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.