Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 120

29/06/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 27/06/24, αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Τομπούλογλου Ιωάννη, και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Γούλα Αλέκο, του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε στα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα των σχολικών μονάδων του Δήμου και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια προβλήματα του κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζονται το 1ο, το 2ο και το 3ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Φιλαδέλφειας (στη συνέχεια Ν.Φ.) καθώς και το 5ο Ε.Κ. Επίσης, συζητήθηκε η ανέγερση νέων αιθουσών στο συγκρότημα 1ου Γυμνασίου και 1ου ΓΕ.Λ. Ν.Φ., με σκοπό την απομάκρυνση των κοντέινερς που βρίσκονται στον αύλειο χώρο τους. Τέλος, συζητήθηκε η διενέργεια αντισεισμικού και αντιπυρικού ελέγχου από αρμόδια κλιμάκια και η χορήγηση αντίστοιχων πιστοποιητικών σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά, εισπράξαμε τη συμπάθεια, την κατανόηση και την διαπίστωση ότι όντως είναι πολύ σοβαρή και ανησυχητική η κατάσταση σε σχολικές μονάδες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, όπως ενημερωθήκαμε, το ποσό που είναι δεσμευμένο για τη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου (33 σχολεία) είναι μόλις 72.000€!!!

Συγκεκριμένα:

1. Συζητήθηκε για άλλη μία φορά το πρόβλημα της στέγασης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ν.Φ., το οποίο από τον σεισμό του 2019, που το κτίριο κρίθηκε μη λειτουργικό αλλά επισκευάσιμο, καθηγητές και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ φιλοξενούνται στους χώρους του 5ου Ε.Κ., με ότι σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Η απαίτηση της σχολικής κοινότητας και του σωματείου ήταν και είναι η άμεση επισκευή του κτιρίου του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ν.Φ. και ως λύση ανάγκης, μια και η κατάσταση πλέον στους χώρους του 5ου Ε.Κ. όπου φιλοξενείται το 1ο ΕΠΑΛ έχει φτάσει σε οριακό σημείο, έχει προταθεί η προσωρινή μεταφορά στη σχολική μονάδα όπου παλαιότερα λειτουργούσε το 3ο Γυμνάσιο Ν.Φ., αφού προηγουμένως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (προσεισμικος έλεγχος, ηλεκτρολογικές κι υδραυλικές επισκευές, ελαιοχρωματισμοι κλπ) ούτως ώστε να υπάρξει η εύρυθμη και καθόλα ασφαλή λειτουργία του. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ν.Φ. είχε παραχωρηθεί από την ΚΤ.ΥΠ. (πρώην Ο.Σ.Κ.) στην προηγούμενη δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, με σκοπό την μετατροπή του σε χώρο parking και γραφείων των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Ύστερα από τη σθεναρή παρέμβαση του σωματείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας, η παράνομη αλλαγή χρήσης απετράπη. Η νέα Δημοτική αρχή δυστυχώς μας απάντησε ότι ούτε η προσωρινή μετακίνηση είναι εφικτή λόγω εκτεταμένων ζημιών στις κτιριακές υποδομές των όμορων κτιρίων, όπου παραμένουν αφύλαχτα και απροστάτευτα σε βανδαλισμούς με ευθύνη του Δήμου. Επιπλέον, ο λόγος μη λειτουργίας των συγκεκριμένων κτιρίων, σύμφωνα με έγγραφα που έχει το σωματείο, ήταν και είναι η ακαταλληλότητα και η επικινδυνότητα των συγκεκριμένων χώρων. Όσον αφορά στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Ν.Φ. η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ελλείψει χρημάτων δεν μπορεί να επισκευαστεί.

2. Για ακόμα μία φορά, το σωματείο αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές των κτιρίων που στεγάζονται τα ΕΠΑ.Λ. Ν.Φ. (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, μονώσεις, τουαλέτες, θέρμανση, εξωτερικοί χώροι άθλησης, πτώση σοφάδων κλπ). Η απάντηση που πήραμε είναι ότι υπάρχει η θέληση, αλλά δεν μας δόθηκε κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως απαίτησε το σωματείο, έτσι ώστε η νέα σχολική χρονιά να βρει τα κτίρια ασφαλή και πλήρως λειτουργικά. Για το μόνο που δεσμεύτηκε η Δημοτική Αρχή ήταν η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις αίθουσες που θα λειτουργούν οι περιβόητοι διαδραστικοί πίνακες, προκειμένου να μην κλαπούν. Το σωματείο απαίτησε για πολλοστή φορά την πρόσληψη φυλάκων για όλο το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑ.Λ. επειδή εδώ και χρόνια έχει γίνει στόχος κλοπών και βανδαλισμών.

3. Επαναλάβαμε την απόφαση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για ανέγερση νέων σύγχρονων κτιρίων στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος των ΕΠΑ.Λ. Ν.Φ., με ταυτόχρονη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών, με σκοπό τις ανθρώπινες συνθήκες λειτουργίας τους, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων κτιρίων. Επιπλέον, ζητήσαμε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για μη αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου χώρου και άμεση άρση της προσωρινής αλλαγής χρήσης του 1ου ΕΠΑ.Λ.

4. Προτείναμε, το σωματείο μαζί με τη Δημοτική Αρχή να συναντηθεί με την ΚΤ.ΥΠ. και να απαιτήσουμε από κοινού την ολοκλήρωση και την παράδοση της έκθεσης αυτοψίας που εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2023 και αναφέρεται στην ενεργειακή αναβάθμιση όλου του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζονται τα ΕΠΑ.Λ. Ν.Φ. Περιμένουμε ακόμα την απάντηση.

5. Για τον προγραμματισμό της κατασκευής νέων αιθουσών στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου, 1ου ΓΕ.Λ. Ν.Φ. ενημερωθήκαμε ότι έχει συσταθεί επιτροπή, η οποία θα δώσει την πρόταση, που είναι σχεδόν έτοιμη, και στη συνέχεια θα σταλεί στην ΚΤ.ΥΠ. Επιπλέον προγραμματίζεται μέχρι τον Σεπτέμβρη επισκευή του προαύλιου χώρου του 1ου ΓΕ.Λ. Ν.Φ., που έχει πάθει καθίζηση. Στο σωματείο παραμένει το ερώτημα του χρονοδιαγράμματος κατασκευής των νέων αιθουσών, όπως και του προϋπολογισμού του έργου.

6. Τέλος, το σωματείο επανέφερε το θέμα του αντισεισμικού ελέγχου όλων των κτιρίων των σχολικών μονάδων του Δήμου, με προτεραιότητα των πιο παλαιών κτισμάτων. Για άλλη μία φορά φέραμε τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της για τον έλεγχο των κτιριακών υποδομών με σκοπό την ασφαλή λειτουργία τους. Απαιτήσαμε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι μέχρι το τέλος του 2024. Δεν πήραμε καμία δέσμευση.