Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο Τύπου από την παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της Α΄ Αθήνας στη Δ.Δ.Ε.

Δελτίο Τύπου από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας των ΕΛΜΕ Α΄, Β΄, Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Ζ΄ Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε Πέμπτη, 05/09/2024, κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της Δ/νσης Δ.Ε. Α΄ Αθήνας. Εκπρόσωποι των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Α΄, Β, Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Ζ΄ Αθήνας, καθώς και μέλη των σωματείων μας, πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση για τα τμήματα των σχολείων που συγχωνεύτηκαν-καταργήθηκαν και κατέθεσαν συλλογικές αιτήσεις για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των διορισμένων συναδέλφων/φισσών που έχουν κλείσει διετία.

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης, κ. Μπάκου Μαρία, παρότι είχε ενημερωθεί από την Δευτέρα 02/09/24 για την παράσταση διαμαρτυρίας των σωματείων και εκπαιδευτικών, επέλεξε να απουσιάζει για να μην χρειαστεί να δώσει καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματα και τα ερωτήματά μας.

Καταγγείλαμε την στάση αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια της παράδοσης που άφησε ο προηγούμενος Διευθυντής της Δ.Δ.Ε., κ. Νικολόπουλος Α., ο οποίος σε όλη τη θητεία του δέχτηκε τα σωματεία μόνο μία φορά!!!

Τα θέματα, που απασχολούν άμεσα και πιεστικά τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, τέθηκαν τελικά στον προϊστάμενο του τμήματος προσωπικού, κ. Ευθυμίου Βασίλειο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στην διευθύντρια.

Αρχικά, οι εκπρόσωποι όλων των ΕΛΜΕ κατήγγειλαν τις εκατοντάδες περικοπές σε τμήματα των ΕΠΑ.Λ., τα οποία είχαν αριθμό μαθητών/τριών πολύ κοντά στο όριο, ενώ μάλιστα εκκρεμούσαν εγγραφές και μετεξεταστέοι. Τονίστηκε ότι κλείνουν τομείς και ειδικότητες σε ευρύτερες περιοχές της Α΄ Αθήνας αφού καταργούνται τμήματα ειδικοτήτων και ολόκληροι Τομείς σε πολλά ΕΠΑ.Λ., με σοβαρές συνέπειες στις επιλογές των μαθητών στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Ο χαρακτηρισμός των τμημάτων ως ολιγομελών και η περικοπή τους γίνεται επί πλασματικών στοιχείων, τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές. Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι η Δ.Δ.Ε. θα στείλει θετική εισήγηση για την επαναλειτουργία όλων των τμημάτων στην Π.Δ.Ε Αττικής και στον ΥΠΑΙΘΑ.

Στην συνέχεια, καταγγέλθηκε, από τους εκπροσώπους των σωματείων, το γεγονός ότι με τις παράτυπες και παράλογες οδηγίες (ΥΠΑΙΘΑ και Π.Δ.Ε. Αττικής)καταργήθηκαν-συγχωνεύτηκαν τμήματα σε Γυμνάσια και ΓΕ.Λ. Επίσης τονίστηκε η επιμονή της αναπληρώτριας Διευθύντριας της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, κ. Μπάκου Μαρίας, για την υλοποίηση των παραπάνω εντολών φτάνοντας στο σημείο με έγγραφό της να ζητάει εξηγήσεις από τους Διευθυντές που δεν συμμορφώθηκαν με τας υποδείξεις. Οι περικοπές πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί εγγραφές και επαναληπτικές εξετάσεις, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η νομοθεσία που προβλέπει τα 2 τ.μ. σε κάθε τάξη για κάθε μαθητή/τρια-εκπαιδευτικό. Εννοείται ότι δεν πήραμε καμία απάντηση λόγω της αδικαιολόγητης απουσίας της κ. Μπάκου!

Ζητήθηκε από τον κ. Ευθυμίου να μεταφέρει στην αναπληρώτρια Διευθύντρια την απαίτηση των ΕΛΜΕ να πάρει πίσω όλες τις περικοπές του καλοκαιριού. Τονίστηκε ότι δεν θα γίνει με κανένα τρόπο ανεκτή η δημιουργία τμημάτων των 26, 27, 28 μαθητών ή 25 στην Γ΄ Λυκείου, πόσο μάλλον όταν παραμένει κομβικό αίτημα για το εκπαιδευτικό κίνημα η μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα στους 20 στην Γενική Παιδεία και στους 15 στα τμήματα προσανατολισμού. Ζητήθηκε επίσης να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τη μείωση των μαθητών/τριών ανά τμήμα, όταν σε αυτό φοιτούν παιδιά με μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες και να τοποθετηθούν από την αρχή της χρονιάς εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, όπου είναι απαραίτητο. Ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα, όμως ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν στην Α΄ Αθήνας λιγότεροι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης από όσους ζήτησε η Δ.Δ.Ε.

Στο πλαίσιο των καταργήσεων και περικοπών τμημάτων, τέθηκε και το ζήτημα της τοποθέτησης εκπαιδευτικών στα λειτουργικά κενά. Οι αιτήσεις για τοποθέτηση και οι κρινόμενοι/ες ως υπεράριθμοι έγιναν επί ανακριβών στοιχείων με βάση τα «κομμένα» τμήματα. Επισημάναμε την τεράστια σύγχυση και την ανατροπή κάθε προγραμματισμού που προκάλεσαν στις διαδικασίες αυτές οι εντολές της διοίκησης και ζητήσαμε η Δ.Δ.Ε. να ξανακάνει τις τοποθετήσεις με τα πραγματικά δεδομένα επί των τμημάτων και των κενών.

Τέλος, για το ζήτημα των διορισμένων το 2020, 2021 και 2022 τονίσαμε ότι οι συνάδελφοι/ισσες δικαιούνται αυτοδίκαιη μονιμοποίηση, βάσει δικαστικής απόφασης και ότι έχουν κατατεθεί συλλογικά μέχρι τις 05/09/2024 43σχετικές αιτήσεις. Καταγγείλαμε το φαινόμενο των μονομερών πρακτικών για τους συναδέλφους που βρίσκονται σε απεργία αποχή και ζητήσαμε να ειδοποιηθούμε εγκαίρως, ώστε να παρευρεθούμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας, κατά την οποία η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Δ.Δ.Ε., κ. Μπάκου Μαρία, είχε δεσμευτεί ότι θα συμπεριλάβει αυτό το θέμα.

Ο αγώνας ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών συνεχίζεται, ανυποχώρητα και αποφασιστικά. Αξιοποιούμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας, τις συλλογικές αποφάσεις, τις νομικές οδούς, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας.

Καλούμε τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σωματείων και στην υλοποίηση των αποφάσεων τους. Τους καλούμε να αγωνιστούν για την κατάργηση της αξιολόγησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών!

Συνεχίζουμε συλλογικά και αποφασιστικά με δράσεις, κινητοποιήσεις και απεργιακά βήματα, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς!