Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Καλή σχολική και αγωνιστική χρονιά

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

ΤΗΛ – ΦΑΞ: 210 2012013

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 132

08/09/2024

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ευχόμαστε σε όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους/τις εργαζόμενους/ες στα σχολεία Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά!

Καλωσορίζουμε τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους/ισσες και τους/τις αναπληρωτές/τριες που έρχονται στα σχολεία της περιοχής μας!

H φετινή σχολική χρονιά βρίσκει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ανήσυχη και προβληματισμένη τόσο για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται όσο και για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν κάθε οικογένεια.

Η ακρίβεια στα βασικά είδη, τα χαμηλά εισοδήματά, οι πρόσθετες δυσκολίες της διαβίωσης για τους/τις συναδέλφους/ισσες που υποχρεώνονται να υπηρετήσουν σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ακραία φτώχεια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η εκπαίδευση εξακολουθεί και βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες για το «ψηφιακό σχολείο», οι «11 τομές» (τα κινητά στην τσάντα, ο κανονισμός λειτουργίας, οι ψηφιακές πλατφόρμες και το πολλαπλό βιβλίο), δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την αναβάθμιση του περιεχομένου και των υποδομών των σχολείων.

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχώρησαν σε 1000 συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν τα τμήματα που εγκρίθηκαν δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους παραπεμπόμενους, την πρόβλεψη που κατετέθη στην πλατφόρμα e-eggrafes για τις αναμενόμενες εγγραφές του Σεπτεμβρίου, τα θέματα συνδεόμενα με μαθησιακές δυσκολίες.

Είναι σαφές πως η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει σε ακόμα πιο αρνητικές συνθήκες με λιγότερα και πολυπληθή τμήματα. Εκατοντάδες μαθητές, που χρήζουν παράλληλης στήριξης, θα μείνουν «ξεκρέμαστοι». Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να δουν σε ποιο και σε πόσα σχολεία θα υπηρετήσουν αυτό το σχολικό έτος.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ο αγώνας ενάντια στο αντιδραστικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό πλαίσιο της «αξιολόγησης» που φέρνει την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, διαλύει το συλλογικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών συνεχίζεται, ανυποχώρητα και αποφασιστικά, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας, τις συλλογικές αποφάσεις, τις νομικές οδούς.

Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας έχει προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει τα δύο χρόνια υπηρεσίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Παρά αυτό το δυσμενές τοπίο, ως Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά. Και είναι βαθιά μας πεποίθηση πως μέσα από τη συλλογική μας δράση, μέσα από την συσπείρωση όλων στο σωματείο μας μπορούμε να βγούμε νικητές!

Συνεχίζουμε όλοι/ες μαζί και διεκδικούμε: 

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, επιστροφή των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Να προσμετρηθεί η διετία 2016-2017 που έχει «παγώσει». 
  • Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων που έχουν κλείσει διετία. 
  • Να εξισωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών.
  • Να δοθεί επίδομα ενοικίου 300€ για όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους/ες, νεοδιόριστους/ες και αναπληρωτές/τριες οι οποίοι εργάζονται εκτός της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς, διεκδικούμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας και 15 ανά κατεύθυνση), την εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και την επικαιροποίησή τους, την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ.
  • Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία χωρίς «κόφτες», «μαγειρέματα» και περικοπές σε μια φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες, να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, να γραφτούν μέλη στην Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και τη δράση του. Για όλα τα ζητήματα που απασχολούν να μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τα μέλη του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ (g.elme.athinas@gmail.com) και να παρακολουθείτε όλα τα νέα του σωματείου εδώ.