Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Για τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ                                 

ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ                                                                        

g.elme.athinas@gmail.com

https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 137

18/09/2024

ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Η Γ΄ ΕΛΜΕ παραμένει σταθερά και αταλάντευτα στον δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ενάντια στην κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών που επιχειρείται μέσω της εφαρμογής όλων των παραμέτρων που αφορούν στην λεγόμενη “αξιολόγηση”.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4692/20 και την αντίστοιχη υπουργική εγκύκλιο, καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε ειδικές συνεδριάσεις, προκειμένου να στον προγραμματισμό των ομάδων και των σχεδίων δράσης και στη συνέχεια να αναρτηθούν στη σχετική πλατφόρμα του Ι.Ε.Π. Ταυτόχρονα με τον Νόμο 4823/21, καλούνται να οριστούν οι ενδοσχολικοί συντονιστές και οι παιδαγωγικοί σύμβουλοι-μέντορες.

Η Γ΄ ΕΛΜΕ έδωσε και δίνει ένα δύσκολο αγώνα για τη μη εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων, υπερασπιζόμενη το δημόσιο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό έχει προχωρήσει στην προκήρυξη απεργίας-αποχής, μέσω της έκδοσης δύο εξωδίκων, που αφορούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στους θεσμούς των μεντόρων/συντονιστών. Επιπλέον, παραμένουν σε ισχύ και η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ και της Γ΄ ΕΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση που μας αφορά όλους.

Δεκάδες συνάδελφοι υπέγραψαν τα κείμενα-δηλώσεις συμμετοχής στις παραπάνω απεργίες-αποχές. Τονίζουμε ότι οι συγκεκριμένες απεργίες του σωματείου είναι σε πλήρη ισχύ, όπως και οι περσινές υπογραφές συμμετοχής. Επίσης, όσοι συνάδελφοι δεν έχουν υπογράψει τα κείμενα-δηλώσεις από την περσινή χρονιά έχουν και τώρα το δικαίωμα συμμετοχής. Τα κείμενα-δηλώσεις, υπογεγραμμένα ομαδικά, σε κάθε περίπτωση πρέπει να κατατεθούν στο πρωτόκολλο του σχολείου. Δεν υπογράφουμε τίποτε άλλο! Σημειώνουμε, ότι αν κριθεί απαραίτητο από τους συναδέλφους, οι δηλώσεις συμμετοχής της Γ΄ ΕΛΜΕ της απεργίας-αποχής μπορούν να υπογραφούν εκ νέου. (Στο τέλος της ανακοίνωσης επισυνάπτονται οι δηλώσεις συμμετοχής.)

Για τις ειδικές συνεδριάσεις των Σ.Δ. για τον προγραμματισμό των ομάδων και των σχεδίων δράσης, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία-αποχή της Γ΄ ΕΛΜΕ αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης και συγκεκριμένα: 

  • Τους/τις συναδέλφους/ισσες Διευθυντές/τριες πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για τη λεγόμενη “αξιολόγηση” της σχολικής μονάδας, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή. Επιπλέον, τους καλούμε να σεβαστούν και να μην πιέσουν τους συναδέλφους που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή της Γ΄ ΕΛΜΕ.
  • Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς – μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων να δηλώσουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Έτσι διαπιστώνεται η αδυναμία πραγματοποίησης της ειδικής συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας, λόγω συμμετοχής της πλειοψηφίας ή του συνόλου των εκπαιδευτικών στην νομίμως κηρυγμένη απεργία αποχή της Γ΄ ΕΛΜΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία. Το πρακτικό του συγκεκριμένου Συλλόγου δεν υπογράφεται από όσους-ες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Εάν μετά τον σύλλογο δεν υπάρχει άλλο καθήκον οι συμμετέχοντες/ουσες στην απεργία-αποχή αποχωρούμε από το σχολείο κατά την έναρξη του Συλλόγου, διαφορετικά παραμένουμε στο Σχολείο αλλά δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία του συγκεκριμένου Συλλόγου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα σχολείο δημοκρατικό για όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις συσπειρωμένοι στο σωματείο μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
 

προς ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Του

___________ ___________ _________

Δήλωση 

Σήμερα, ________________2024, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπαιδευτικοί του ______ (ΣΧΟΛΕΊΟ)_______________, δηλώνουμε δια της παρούσας, ότι συμμετέχουμε στην προκηρυχθείσα εκ μέρους της Γ΄ ΕΛΜΕ από 05-12-2022 απεργία–αποχή. Συγκεκριμένα, δυνάμει της ως άνω προκηρυχθείσας απεργίας, απέχουμε:

(α) από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει από την προβλεπόμενη στα άρθρα 33,34,35 και 36 του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020) «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», καθώς και με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 6603/ΓΔ4 (ΦΕΚ 140/Β/20-1-2021) «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο» διαδικασία αξιολογήσεως,

(β) από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέονται ή σχετίζεται με τις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, όπως αυτή περιγράφεται στο ανωτέρω αναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο.

Σημειώνεται, ότι η ως άνω απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκπροσωπεί η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθηνών, από συγκεκριμένες ενέργειες, προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας. Η δε συμμετοχή μας στην εν λόγω απεργία αποτελεί νόμιμο δικαίωμα έκαστου εξ ημών, που απορρέει από την συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία κάθε εργαζόμενου.

Οι εκπαιδευτικοί του _________ ___________

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

προς ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Του

___________ ___________ _________

Δήλωση

Σήμερα, ________________2024, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπαιδευτικοί του ______ (ΣΧΟΛΕΊΟ)_______________, δηλώνουμε δια της παρούσας, ότι συμμετέχουμε στην προκηρυχθείσα εκ μέρους της Γ ΕΛΜΕ από 22-9-2022 απεργία – αποχή. Συγκεκριμένα, δυνάμει της ως άνω προκηρυχθείσας απεργίας, απέχουμε:

(α) από κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102913/ΓΔ4 «Ενδοσχολικός Συντονιστής» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Ενδοσχολικών Συντονιστών (όπως αυτά περιγράφονται στο άρ. 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει από την ως άνω Υπουργική Απόφαση.

(β) από κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102919/ΓΔ4 «Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Παιδαγωγικών Συμβούλων- Μεντόρων (όπως αυτά περιγράφονται στο άρ. 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει με την ως άνω Υπουργική Απόφαση.

Σημειώνεται, ότι η ως άνω απεργία- αποχή των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκπροσωπεί η Γ ΕΛΜΕ, από συγκεκριμένες ενέργειες, προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας. Η δε συμμετοχή μας στην εν λόγω απεργία αποτελεί νόμιμο δικαίωμα έκαστου εξ ημών, που απορρέει από την συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία κάθε εργαζόμενου.

Οι εκπαιδευτικοί του _________ ___________