Γ΄
ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ
https://g-elme-a-athinas.blogspot.com/
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 79
04/07/2025
Για το σχέδιο νόμου περί αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων
Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημόσιων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων» αποτελεί αιτία πολέμου!
Δεν πρόκειται για μια απλή αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά για ένα απαράδεκτο, και αντεργατικό σχέδιο, που στόχο έχει να ενισχύσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς και να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Γι’ αυτό βαφτίζει πειθαρχικά παραπτώματα ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας στο ίδιο καζάνι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των πειθαρχικών ποινών, τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει ένα αυστηρότερο πειθαρχικό πλαίσιο σε σχέση με τον ισχύοντα Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. Όχι μόνο διατηρεί τις υφιστάμενες πειθαρχικές ποινές, αλλά τις επεκτείνει με νέες μορφές κυρώσεων, κυρίως σε μισθολογικό και οργανωτικό επίπεδο.
Αναλυτικότερα, με το νέο νομοσχέδιο:
- Εισάγεται ως ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα η «άρνηση υπαλλήλου να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί στη διαδικασία αξιολόγησης»! Ωστόσο, η κυβέρνηση, μπροστά στην αδυναμία της να επιβάλει την αντιδραστική αξιολόγηση, ομολογεί την αποτυχία της επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές. Αρχικά, με ποινή προστίμου αποδοχών τουλάχιστον 2 μηνών και στη συνέχεια με την ποινή της οριστικής παύσης – απόλυσης στην περίπτωση αποχής από την αξιολόγηση για δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους. Δηλώνουμε για ακόμη μία φορά. Η αποχή από την αξιολόγηση σε εφαρμογή των αποφάσεων των συνδικαλιστικών μας οργάνων δεν είναι παράβαση καθήκοντος – δεν είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Αποτελεί άσκηση του συνδικαλιστικού και συνταγματικού δικαιώματος στην απεργία. Το απεργιακό δικαίωμα δεν καταστέλλεται όσα πειθαρχικά αδικήματα και ποινές και εάν σκαρφιστούν!
- Παράλληλα, προβλέπεται ένα διευρυμένο και αυστηρότερο πλαίσιο ποινών. Εισάγονται νέες ποινές, όπως η αφαίρεση έως 4 μισθολογικών κλιμακίων και η στέρηση μισθολογικής εξέλιξης έως και 5 έτη. Αυξάνονται τα πρόστιμα αποδοχών που μπορούν να επιβάλουν οι πειθαρχικά προϊστάμενοι (π.χ. αύξηση του προστίμου του υπουργού από αποδοχές 3 μηνών σε 5 μήνες, κλπ.).
- Προστίθενται νέα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης - απόλυσης (π.χ. άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας!). Ταυτόχρονα, διατηρείται η «ανάξια» ή «αναξιοπρεπής» συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η «παράβαση υποχρέωσης εχεμύθειας», ως λόγοι οριστικής παύσης-απόλυσης, παραπτώματα που έχουν αξιοποιηθεί κατά κόρον για να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση. Ενισχύονται σημαντικά οι περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να επιβληθούν εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και 30.000 ευρώ ή ακόμη και 100.000 ευρώ!
- Διευρύνονται οι περιπτώσεις για θέση υπάλληλου σε αυτοδίκαιη αργία από τη Διοίκηση χωρίς τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (π.χ. σύλληψη, επιβολή περιοριστικών όρων αντί προσωρινής κράτησης, κλπ.). Είναι γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι αγωνιστές έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης! Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια τέτοια διαδικασία σε συνάδελφο που διώκεται ποινικά για πολιτική-συνδικαλιστική δράση!
- Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά συμβούλια και προβλέπεται αποκλειστική σύνθεσή τους με μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
- Το μόνο που απομένει στο νομοσχέδιο ως εκπροσώπηση των εργαζομένων είναι η δυνατότητα να παραστεί, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος τριτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, προκειμένου να τοποθετηθεί ενώπιον τον Πειθαρχικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτηση του διωκόμενου υπαλλήλου. Πρόκειται για μία προκλητική και αστεία κοροϊδία, αφού ο εκπρόσωπος δεν θα μπορεί να έχει καμία ουσιαστική επιρροή στην πειθαρχική διαδικασία.
- Επιπλέον, αποκλείονται από τη σύνθεση και οι δικαστές, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, από τους οποίους προέρχονταν οι Πρόεδροι των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
- Καταργείται η δυνατότητα άσκησης ένστασης κατά των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, δηλαδή ένα θεμελιώδες δικαίωμα νομικής προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, προβλέπονται περιπτώσεις που ο υπάλληλος δεν έχει ούτε δικαίωμα δικαστικής προσφυγής (επιβολή ποινής αποδοχών έως 1 μήνα), δηλαδή καταργείται κάθε δικαίωμα δικαστικής προστασίας!
- Εισάγεται ο θεσμός της πειθαρχικής συνδιαλλαγής. Στη διαδικασία αυτή, ο διωκόμενος υπάλληλος καλείται να ομολογήσει την ενοχή του, δηλαδή να υπογράψει μία δήλωση μετανοίας, με αντάλλαγμα την επιβολή μικρότερης ποινής. Ασκείται δηλαδή ένας ανέντιμος εκβιασμός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται σε μία ντροπιαστική δήλωση «αποδοχής της πειθαρχικής τους ευθύνης», προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, αφού δεν θα μπορούν να έχουν δικαιολογημένα καμία εμπιστοσύνη στην έκβαση της πειθαρχικής διαδικασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο.
- Ακόμη, εισάγεται ο πρωτοφανής τρόπος επιδόσεων με e-mail, το οποίο θα θεωρείται ότι ο διωκόμενος υπάλληλος το έλαβε 3 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του, ανεξάρτητα από το εάν έχει απαντήσει ο ίδιος ότι έλαβε γνώση! Για την πιο απλή περίπτωση που ο υπάλληλος θα βρίσκεται σε νόμιμη άδεια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη!! Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται μία αδιανόητη υποχρέωση των υπαλλήλων να έχουν συνεχή πρόσβαση στα e-mail τους εκτός εργασίας τους, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος εργάσιμου χρόνου.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε μπροστά στην επιχειρούμενη ένταση της επιθετικότητας της Κυβέρνησης, της στοχοποίησης όποιου εργαζόμενου αγωνίζεται, στην προσπάθεια παρεμπόδισης και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης, στην απόπειρα πλήρους υποταγής των εργαζόμενων στο Δημόσιο μέσα και από τις επιχειρούμενες αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Οι απαράδεκτες, αυταρχικές διατάξεις τους, που στην ουσία λένε «απαγορεύεται να μιλάς και να διεκδικείς», αποκαλύπτουν τον φόβο τους. Φοβούνται, γιατί ξέρουν πως ένα μεγάλο μέρος των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν έχει συμβιβαστεί. Όπως κάνουν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση» — έναν αγώνα που εδώ και πέντε χρόνια δεν μπορούν να σταματήσουν. Που επιλέγουν να διδάσκουν την επιστημονική και ιστορική αλήθεια, να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, να αγωνίζονται.
Γι’ αυτό και καταφεύγουν σε τέτοια νομοθετήματα, πατώντας πάνω στο αντιδραστικό καθεστώς του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Δεν τους φοβόμαστε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα.
Δηλώνουμε ακόμα μια φορά με σαφήνεια. Όλοι και όλες όσοι συμμετέχουμε στην Απεργία-Αποχή
της ΑΔΕΔΥ από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση της χειραγώγησης και της τρομοκρατίας, ασκούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην Απεργία. Δεν διαπράττουμε πειθαρχικό παράπτωμα, ούτε αρνούμαστε κάποιο υπηρεσιακό καθήκον, είμαστε ΑΠΕΡΓΟΙ.
- Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς σε ετοιμότητα, όλες τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και συμπόρευση.
- Να μην τολμήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο νόμου.
- Όλοι στον αγώνα, όλοι στα σωματεία μας, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε για ακόμα μια φορά!
Δε θα περάσει! Τους επιστρέφουμε το αντιδραστικό τους σχέδιο
Να μην κατατεθεί στηΒουλή